JavaScript is required
/
Az Bilinen Özgül Fobilerden Metrofobi Nedir?

Size uygun bir uzmanla eşleşin.

17 Aralık 2022

- Korkular-Fobiler

Az Bilinen Özgül Fobilerden Metrofobi Nedir?

Paylaş:
Salus Mental mobil uygulama görseli

Salus

Klinik Psk. Nihan Çaldır onaylı içerik

Metrofobi; az kişinin bildiği, genellikle çocukluk çağında gelişen ve ender görülen korkulardan biri. İlk etapta hayatı çok fazla etkilemiyormuş gibi görünen, ama tüm fobiler gibi insanı farklı fobilere de sürükleyebilecek olan bir korku. Bu nedenle de aslında tedavi edilmesi ve kontrol altına alınması önemli.

Metrofobi Nedir?

Metrofobi; mantığa dayalı bir sebebi olmadan ve istemsiz bir şekilde şiirden, şiirin temel yapısından ve vezinlerden korkma durumudur. İsmi itibariyle metrodan korkmak gibi anlaşılabilir, ama kökü Yunancada müzik ve şiirdeki ölçü anlamındaki “metron” kelimesinden gelir.

Genellikle ilk defa okulda ortaya çıkan metrofobiyi ve bu korkuya bağlı gelişen davranışları şöyle açıklayabiliriz:

  • Metrofobi şiirin yapısal formu, kalıp gibi duran akışı ve ölçüsünden korkmayı da içerir. Örneğin; dörder mısralı beş farklı kıtadan oluşan, kafiyeli bir şiirin kalıbı fazla ölçülü ve düzgün olduğu için fobiyi tetikleyebilir.
  • Metrofobisi olan biri şiiri görmeye, okumaya ya da bir şiiri düşünmeye bile dayanamayabilir. Yani bu hareketler endişe ve kaygının aşırı derecede artmasına yol açabilir. Bazı durumlarda yoğun kaygı duygusu panik atağa sebep olabilir.
  • Bazı kişiler tüm şiirlerden korkar, bazıları ise belli tarzda yazılmış olanlardan korkabilir.
  • Tüm fobiler gibi metrofobi de insanı korktuğu şeyden yani burada şiirden kaçmaya iter. Bu da genellikle öğrencilerde edebiyat ve benzeri derslerden kaçınma isteği uyandırır.
  • Okul çağı dışında ve sanat ile ilgili olmayan alanlarda şiirlerle sık karşılaşılmaz. Bu nedenle genellikle bireyler şiirden kaçmak için çok fazla çaba sarf etmek zorunda olmaz. Ama yine de katıldıkları davet, açılış, sanat aktivitelerinde şiirle karşılaştıkları durumda hemen ortamdan uzaklaşmak isterler.

Metrofobi Neden Olur?

Metrofobi etimolojisi hakkında farklı fikirler var. Özgül fobi olarak tanımlanan ve belirli tanı kriterleri olmayan bu korku kişiye özel geliştiği için sebepleri de değişebilir. Ama genel olarak metrofobi etimolojisi hakkında şunları söyleyebiliriz:

  • Okulda öğretmenlerin ya da evde ebeveynlerin çocukları; şiirlerin ölçeklerini incelemeye, parçalamaya ve ezoterik anlamlar aramaya ısrarlı bir şekilde teşvik etmesiyle gelişebilir. Çocuk istemediği halde bu tür ödev ve görevlere fazla zorlanırsa şiir yapısından kaçınmak isteyebilir.
  • Bazı şiirlerin konusu ve anlattıkları kişiyi irrite edebilir. Şiirde geçen kelimeler farklı korkuları tetikleyebilir. Örneğin, filofobisi olan biri aşk şiirlerini okurken rahatsız hissedebilir. Bu tür durumlar da şiir fobisinin oluşmasına zemin hazırlayabilir.
  • Birçok uzman fobilerin genetik ve çevresel faktörlerin bir araya gelmesi ile oluştuğunu dile getirir. Yani ailesinde herhangi bir başka fobisi ya da kaygı bozuklukları olan birinde farklı sebeplerden dolayı metrofobi gelişebilir.

Metrofobi Belirtileri Nelerdir?

metrofobi.jpg Metrofobisi olan biri bir şiiri gördüğünde ya da düşündüğünde aşırı kaygı ve endişe duyabilir. Anksiyetenin yükselmesi ve panik atak ile terleme, çarpıntı gibi diğer fobilerde de görülen fiziksel stres semptomları ortaya çıkabilir.

Genel olarak;

  • Herhangi bir şiir düşünürken kaygı duymak,
  • Yazılı şiirin yakınındayken endişeli hissetmek,
  • Sürekli şiirden kaçınmak,
  • Şiirin yarattığı kaygıyı kontrol edememek gibi belirtiler görülebilir.

Metrofobi ile Nasıl Başa Çıkılır?

Metrofobi, diğer birçok fobiye göre, daha başa çıkılabilir bir korku olarak görülür. Dentofobi gibi sağlığı tehlikeye atan ya da atikifobi gibi insanın hayatını fazlasıyla etkileyen bir fobi değildir. Ama yine de bir noktada kontrolü kaybetmeye yol açabilir. Örneğin, çok sevdiğiniz biriyle oldukça keyifli bir zaman geçirirken aniden çantasından çıkardığı bir şiir kitabı ya da billboardlarda gördüğünüz bir şiir yapısı anın güzelliğini bozabilir. Ayrıca eğer edebiyata ilgi duyuyorsanız, korku sebebiyle birçok önemli eseri inceleme fırsatını da kaçırırsınız. Bunun yanında tedavi edilmeyen metrofobi ilerleyen zamanlarda şiirden alakasız, farklı bir fobinin de gelişmesine yol açabilir.

Bahsettiğimize benzer can sıkıcı durumlar yaşamamak ve hayatın kontrolünü tam olarak elinize almak için bir ruh sağlığı uzmanına başvurabilirsiniz. Metrofobi tedavisinde;

  • Uzman kişi sizinle korkularınız hakkında konuşur. Uygun gördüğü terapi biçimi ile korkuların sebeplerini bulmanıza yardımcı olabilir. Fobinin yarattığı kaygı ve stresi kontrol etmeyi terapi sayesinde öğrenebilirsiniz.
  • Danıştığınız uzman, maruz kalma terapisi ile sizi şiire alıştırabilir. Yazılı şiirlerin fotoğraflarını size göstererek ve daha sonra okumanızı isteyerek yavaş yavaş şiirde karşı duyduğunuz korkunun ortadan kalmasına yardımcı olabilir.
  • Anskiyete ve panik atak sebebiyle yaşamı olumsuz etkilenen kişilere uzman sakinleştirici ilaçlar da önerebilir.

Elbette, şiir herkesin yaşamının bir parçası olmak zorunda değil. Ama size herhangi bir zarar veremeyeceğini bilmenize rağmen şiirden korkmak da birlikte yaşamak zorunda olduğunuz bir durum değil. Tetikleyicisi ne olursa olsun korkuların sizi ele geçirmesine izin vermektense onlardan kurtulabilirsiniz. Bu konuda Salus uygulamasında yer alan uzmanlardan ve içeriklerden destek alabilirsiniz.

Bu makaledeki bilgileri faydalı bulduysanız “Mutluluğa Ulaşmayı Zorlaştıran Çerofobi Nedir?” ve "İnsanı Sevgisizliğe İten Filofobi Nedir?" yazılarımız da ilginizi çekebilir.

Sayfa içeriği yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka bir uzmana başvurunuz.

Size uygun bir uzmanla eşleşin.