JavaScript is required
/
Sanal İlişkiler Hakkında Bilmeniz Gerekenler

İhtiyaçlarınıza uygun uzmanla eşleşin, hemen randevu ayarlayın.

16 Kasım 2023

- İlişkiler

Sanal İlişkiler Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Paylaş:
undefined mobil uygulama görseli

Heltia

Günümüzde romantik ilişkilerin birçoğu sanal olarak başlıyor. Bunlardan bazıları sürdürülebilir ve sağlıklı ilişkilere dönüşürken kimilerinin sonucu hüsran oluyor. İlişkilerin nasıl sonlanacağı ise bireylerin kişisel farkındalıkları, doğru iletişim kurma becerileri, dürüstlükleri ve gerçekçilik algıları belirliyor. Ayrıca engellerin üstesinden gelme azmi de ilişkinin geleceği üzerinde rol oynuyor.

Peki, sanal aşk ne demek ve sanal ilişki kurarken nelere dikkat edilmelidir? Uzak mesafe ilişkisi nasıl yapılır? Gelin birlikte bu soruların cevaplarını inceleyelim:

Sanal İlişki Ne Demek?

Sanal ilişki ya da çevrim içi ilişki, sevgililerin fiziksel olarak bir arada bulunmadığı ve online olarak iletişim kurduğu ilişkilerdir. Sanal ortamdaki ilişkilerde yüz yüze görüşmek ve fiziksel temas öncelikli değildir. Mesajlaşmak, görüntülü iletişim kurmak ya da telefonla konuşmak ilişkinin devam etmesi için önemlidir.

Sanal ortamda ilişki, bireylere pek çok avantaj sağlar. Örneğin bu ilişkiler çoğunlukla daha az maliyetlidir. Çiftlerin yemeğe ya da sinemaya gitmek gibi aktiviteler için bütçe ayırmalarına gerek kalmaz. Görüşmek istediklerinde çiftlerin internete bağlanmaları ve iletişim kurmaları yeterlidir. Ayrıca zamanı az ve yoğun çalışan bireyler için de daha konforlu bir ilişki çeşidi olabilir. Bunlarla birlikte online dating, çatışma ve kavga düzeyini de azaltabilir.

Sanal ilişkilerin belli avantajları olduğu gibi dezavantajları da vardır. Sanal flörtler yalnızca online yürüdüğü için sadakatsizliğe daha eğilimli olabilir. Ayrıca fiziksel olarak bir arada bulunmayı seven ve birlikte çeşitli aktivitelere katılmak isteyen bireylere tatmin edici bir ilişki sunmayabilir. Sanal ilişkide yapılabilecek şeyler sınırlı olduğundan fiziksel olarak iletişim kurulabilen ilişkilere nazaran daha sıkıcı hâle gelebilir.

Sanal İlişkiler Gerçek Bir Aşka Dönüşebilir mi?

Sanal ilişkilerle ilgili bireylerin en çok merak ettiği sorular arasında "Sanal ilişki yürür mü?" veya "Sanal ilişki nasıl yürür?" gibi sorular yer alıyor. Uzun süreli sanal ilişkilerde bireyler, birbirleri hakkında birçok bilgiye ve kişilikleri hakkındaki çokça detaya hâkim olabilirler. Hatta iki insanın yalnızca kalpleri ve zihinleri arasında bağlantı kurulduğunda aşkın fiziksel yakınlıkla hiçbir ilişkisinin olmadığını düşünebilirler. Oysa insanların yürüyüş tarzı ya da küçük bir mimiği bile onlara karşı bakışımızın değişmesine neden olabilir.

Sanal bir ilişkide bireyler partnerleriyle ilgili eksik kalan noktaları kendilerine göre idealize edebilir, zaman zaman sevgililerini olduklarından farklı görebilirler. Aşkı yalnızca kişilik özelliklerine indirgemek ya da farkında olmadan karşıdaki insanı idealize etmek de bireylerde hayal kırıklığına yol açabilir. Taraflardan biri gerçek bir tanışma sonrasında yoğun duygular hissetmeye devam ederken diğeri ona karşılık veremeyebilir.

Bazı bireylerde ise sanal ilişki bağımlılığı olabilir. Yani birey çevrim içi ilişkiler bulma ve onları sürdürme noktasında ihtiyaç hissedebilir. Eğer taraflardan birinin böyle bir bağımlılığı varsa ilişkinin sağlıklı bir şekilde yürümesi de pek olası değil.

Bu gibi durumların yanı sıra siber ilişkilerinde mutlu olup sonradan yüz yüze görüşen bireyler gerçekten iyi anlaşabilir ve birlikteliklerinden memnun olabilirler. Online olarak başlayan ve evliliğe kadar uzanan birçok ilişkinin olduğu da bir gerçek.

Eğer sağlıklı ilişkiler üzerine daha fazla bilgi edinmek isterseniz "Sağlıklı Bir İlişkinin 6 Temel Özelliği"isimli yazımıza göz atabilirsiniz.

Sanal İlişki Kurarken Nelere Dikkat Edilmeli?

Online başlayan ilişkinizin sağlıklı bir şekilde devam edebilmesi için şu noktalara dikkat etmelisiniz:

1. Karşınızdakini Tanımak İçin Zaman Ayırın

Sanal bir ilişkiye başlıyorsanız ve amacınız vakit geçirmekten ziyade derin bir ilişki geliştirmekse karşınızdaki insanı tanımaya zaman ve çaba harcamanız oldukça önemli. Çünkü iyi bir ilişki büyük ölçüde partnerinizi tanımaya bağlıdır. Ayrıca kendinizi de karşı tarafa olabildiğince açmanız gerekir. Etkileşimde bulunduğunuz sürece iyi bir dinleyici olmaya, yüz yüze tanışmadan önce ilişkinizde nelerden hoşlanıp hoşlanmadığınızı anlamaya ve partnerinizin kişiliği hakkında ne hissettiğinize odaklanmaya özen gösterebilirsiniz.

2. Uzun Süre Beklemeden Görüşün

Daha önce de bahsettiğimiz gibi online olarak tanıdığınız kişi gerçekte daha farklı olabilir ve aynı duygu yoğunluğunu yüz yüze hissedemeyebilirsiniz. Bu nedenle partnerinizle tanıştıktan kısa bir süre sonra yüz yüze görüşmenizde fayda var.

3. Engeller Üzerine Konuşun

Sanal ilişkiler sıklıkla farklı şehir ya da ülkede yaşayan insanlar arasında gelişir. Bir noktada birlikte olabilmek için en azından bir tarafın hayatında büyük değişiklikler yapması gerekebilir. Bu nedenle coğrafi sorunlar ya da farklı engeller üzerinde konuşmaya ve uzlaşmaya çalışmanız ilişkinizin geleceği için önemli.

Bir ilişkiye başlamak ve onu yürütmek zaman zaman zorlayıcı olabilir. Bu nokta uzman desteği almak, farklı bir bakış açısı kazanmanıza ve sıkıntılarla başa çıkmanıza yardım edebilir. Siz de daha sağlıklı ilişkiler kurmak için Salus uygulamasından yararlanabilir ve hemen online terapiye başlayabilirsiniz.

Bu yazımızı beğendiyseniz, “Seviyor Sevmiyor: Platonik Aşk” ve “Romantik İlişkilerde Güç Dengesi Kurmak” içeriklerimize de göz atabilirsiniz.

Sayfa içeriği yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka bir uzmana başvurunuz.

İhtiyaçlarınıza uygun uzmanla eşleşin, hemen randevu ayarlayın.