JavaScript is required
/
Sosyalleşmek için Neler Yapılabilir? (6 Farklı Öneri)

İhtiyaçlarınıza uygun uzmanla eşleşin, hemen randevu ayarlayın.

6 Ağustos 2023

- İlişkiler

Sosyalleşmek için Neler Yapılabilir? (6 Farklı Öneri)

Paylaş:
undefined mobil uygulama görseli

Heltia

Klinik Psikolog Nihan Çaldır onaylı içerik

Tam anlamıyla sosyal biri olmak, elbette hepimizin her zaman yapabileceği bir şey değil. Bazen dinlenmeye ihtiyaç duymak, kendi kendimize kalmak istemek oldukça normal bir durum.

Bununla birlikte, sosyal olmanın faydaları da oldukça fazladır. En azından ara sıra, sevdiğimiz insanlarla sosyalleşmek, zorlayıcı duygu ve durumlardan biraz uzaklaşmamıza ve dünya hakkında yeni içgörüler edinmemize izin verebilir.

Peki, tam olarak nasıl sosyalleşilir? Sosyal olmak için ne yapmalı? Nasıl daha sosyal olunur? Bu gibi sorularınız varsa, sosyalleşmek için öneriler sunduğumuz ve sosyalleşme yolları sıraladığımız bu yazı sizin için faydalı olabilir.

İşte Heltia ailesi olarak hazırladığımız, sosyalleşmek isteyenlere öneriler listesi:

1. Sohbet Ederken İletişim Dilinize Dikkat Edin

Sosyal biri olmak için, insanlarla iletişiminizin iyi olması oldukça faydalıdır. İnsanlar sizinle iletişim kurmaktan hoşlandıkça samimiyetinizi ilerletmek daha kolay olacaktır.

  • İnsanlarla sohbet ederken gözlerine bakmaya özen gösterin. Göz teması kurmak insanları birbirine yakınlaştırır. Ayrıca bu dikkatinizin onda olduğunu, ona önem verdiğinizi göstermenin en kolay yoludur.
  • Sohbet sırasında rahat olmaya çalışın. İnsanların sizinle ilgili ne düşünebileceğine takılmadan, kusursuz davranmak zorundaymışsınız gibi hissetmeden ilerleyin. Kendinize güvenin ve bir başkası olma çabasına girmeyin.
  • Yaşamdaki tecrübelerinizi ve bulunduğunuz konumu anlatırken kibirli davranmamaya özen gösterin. Alçakgönüllü olun. Herkesin kendine göre başarı olarak adlandırdığı durumlar farklı olabilir. Biri için çok küçük görünen bir adım bir başkası için dünyalara değer bir ilerleme olabilir. Herkesin yaşamının eşsiz olduğunu unutmayın.

Eğer iletişim kurmakta problem yaşıyorsanız, alanında uzman kişilerle görüşerek bu problem üzerinde çalışabilirsiniz.

2. Yeni Tanıştığınız İnsanlarla Samimiyetinizi İlerletin

  • Yeni tanıştığınız biriyle birçok ortak noktanız olduğunu düşünüyorsanız ve onunla iletişimde kalmanın sizin için iyi olacağını hissediyorsanız; iletişim bilgilerini istemekten, tekrar buluşma teklifi etmekten çekinmeyin.
  • İnsanlara soru sorun. Tabii ki özel hayatlarını direkt ortaya dökmelerini istemek de doğru değil. Ama yaşamda onları en çok mutlu eden aktiviteleri, yapmak istediklerini, hayallerini sormak kaliteli bir iletişim kurmaya yardımcı olabilir. Ayrıca onları umursadığınızı, fikirlerini duymak istediğinizi de gösterir.

3. Yakın Çevrenizle İletişimde Kalmak için Çaba Gösterin

  • Yüz yüze görüşmeye fırsat bulamadığınız arkadaşlarınızı ve aile üyelerini görüntülü uygulamalar ile aramayı tercih edin.
  • Sevdiklerinizle sosyalleşmek için yeni fırsatlar düşünün. Değişik etkinlikler planlayın.
  • Egzersiz programınıza arkadaşlarınızla birlikte olacağınız günler dahil edin. Beraber yürümeye, yüzmeye, spor salonuna, tenis oynamaya gidin. Bu hem sizi fiziksel aktiviteye motive edecek, hem de arkadaşlarınızla yapacak yeni bir aktivite yaratacaktır.
  • Sevdiklerinizle geçirdiğiniz zamanın keyfini sonuna kadar çıkarmak için dikkat dağıtıcı unsurları uzaklaştırın. Arkadaşlarınızla, ailenizle bir araya geldiğinizde telefonunuzu bir kenara bırakın ve dikkatinizi, enerjinizi o güzel ortama verin.

4. Tanımadığınız İnsanlara Samimi Davranın

  • Her sabah kahve almaya gittiğiniz kafedeki çalışanlara, sizin gibi her gün oraya geldiğini gördüğünüz kişilere selam verin. İnsanların sizinle sosyalleşmek için yaklaşmalarında sorun olmadığını hissettirin.
  • Sabah evden çıktığınız andan itibaren tanıdık bir yüz görünce gülümseyin.

5. Sosyal Çevrenizi Genişletmek için Adımlar Atın

  • "Nasıl sosyalleşebilirim?" diye merak ediyorsanız, hobiler sizin için çok güzel bir fırsat. Koroda şarkı söylemek gibi toplu sanat aktivitelerine katılmayı deneyin. Veya kendinizi geliştirmek istediğiniz bir sanat dalı, müzik aleti kursuna katılın.
  • Yaşadığınız çevredeki sosyal aktivitelere katılmaya, gönüllülük projelerinde yer almaya çalışın.
  • Hala bir kurumda eğitim alıyorsanız, veya iş yerinizin sunduğu böyle fırsatlar varsa, farklı kulüp ve topluluklara katılın. Özellikle tutkulu olduğunuz bir alanda, sizinle aynı ilgi alanlarına sahip insanlar bulabilirsiniz.

6. Sosyalleşirken Kendinizi de İhmal Etmeyin

"İnsan nasıl sosyalleşir?" diye merak etmek, sürekli başkalarıyla sosyalleşmeye çalışmak, bazen mental sağlığımız için oldukça harap edici olabiliyor. Sosyal çevremizle yaşayabileceğimiz problemler de cabası.

Bu yükü hafifletmek ve ruh sağlığınızı iyileştirmek için Heltia uygulamasını indirerek online terapi alabilir ve iyileşme sürecinize başlayabilirsiniz.

Bu içeriği faydalı bulduysanız “Arkadaşlık İlişkilerinizi Güçlendirmek için 5 Öneri” ve “Uzak Mesafe Arkadaşlıkları için 4 Öneri” başlıklı makaleleri de inceleyebilirsiniz.

Sayfa içeriği yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka bir uzmana başvurunuz.

İhtiyaçlarınıza uygun uzmanla eşleşin, hemen randevu ayarlayın.