JavaScript is required
/
Uzak Mesafe Arkadaşlıkları için 4 Öneri

İhtiyaçlarınıza uygun uzmanla eşleşin, hemen randevu ayarlayın.

6 Ağustos 2023

- İlişkiler

Uzak Mesafe Arkadaşlıkları için 4 Öneri

Paylaş:
undefined mobil uygulama görseli

Heltia

Klinik Psikolog Nihan Çaldır onaylı içerik

Bir arkadaşınızla uzakta yaşıyor ve gitgide birbirinizden duygusal olarak da uzaklaştığınızı mı hissediyorsunuz? Maalesef uzak mesafe arkadaşlıkları da aynı uzak mesafe ilişkileri gibi zorlayıcı durumlar olabiliyor.

Siz de uzak mesafe arkadaşlığı içerisindeyseniz bunu nasıl daha efektif bir şekilde sürdüreceğinizi merak ediyor, uzaktan ilişkide yapılacak aktiviteler arıyor olabilirsiniz. Mesafeler arkadaşlıklarınıza engel olmasın, uzaklığınıza rağmen bağlantınız kopmasın diye uygulayabileceğiniz birkaç öneriyi sizin için listeledik:

1. Düzenli İletişim Kurmak

Uzak mesafe arkadaşlıkları çoğunlukla bir anlaşamamazlık durumu veya problemden ötürü değil, gündelik işlerin yoğunluğu sebebiyle yavaşça iki tarafın arasının açılması sebebiyle sona eriyor. Bu sebeple karşılıklı çaba göstererek iletişimde kalmak ve birbirinize zaman ayırmak oldukça önemli.

Bu düzeni sağlamanın en kolay yolu, önceden kararlaştırılmış zamanlarda düzenli olarak iletişim kurmak.

Örneğin “buluşma günleri” ayarlayıp bu günlerde telefonda konuşabilir ya da videolu görüşebilirsiniz. Ya da ikinizin de aynı anda müsaitliği olduğunu bildiğiniz kısa aralarda (otobüste olduğunuz, yürüdüğünüz, market alışverişine gittiğiniz vs.) kısa görüşmeler yapabilirsiniz. Bu şekilde iletişim kurmak, arkadaşlık ilişkilerinizi güçlendirmenize yardımcı olabilir.

2. İçten, Duygusal Bağlantılara Önem Vermek

İçten ve plansız etkileşimler de arkadaşlığınızı geliştirmek için faydalıdır. Arkadaşınız onu umursadığınızı, programınıza uyan zamanların dışında da onu düşündüğünüzü bildiği takdirde daha derin ve samimi bir bağ kurmuş olursunuz.

Bu konuda yapabileceğiniz bazı şeyleri aşağıda listeledik:

  • Aramak veya videolu görüşmek sanılanın aksine daha ‘samimi’ olmak zorunda değil, mesajla da haberleşebilirsiniz. Basit bir “Yolda X gördüm, aklıma geldin” mesajı bile arkadaşınızın hayatınızda önemli bir yeri olduğunu hissettirmenize yardımcı olabilir.
  • Komik bulduğunuz bir fotoğraf göndermek, beğeneceğini düşündüğünüz şarkı/film/kitap vs. önermek, birlikte daha sonra yapmak için aktivite planlamak gibi opsiyonlar da mevcut. Bunlar da ikiniz arasındaki duygusal bağa hitap eden, daha samimi plansız iletişim yolları olabilir.
  • Özel günleri unutmayarak bu günlerde iletişim kurmaya ekstra çaba gösterebilirsiniz. Bu hem arkadaşınızın bireysel özel günleri (en basitinden doğum günü), hem de arkadaşlığınız/anılarınız açısından önemli tarihleri kapsıyor.
  • Bu konuşmalarda duygusal samimiyetinizin kaybolmaması için çaba gösterin. Basitçe “nasılsın, napıyorsun” demek yerine anlamlı bağlantılar kurmaya çalışabilirsiniz: Gününüzün ilginç bir zamanını anlatmak, eski anılarınızı yad etmek, ertelediğiniz bir soruyu sormak vs. örnekler uygun olabilir.

3. Aktivitelerinizi Çeşitlendirmek

Uzak mesafe arkadaşlıkları yürütürken mesajlaşmak ve telefonda konuşmak bir süre sonra tekdüze gelebilir. Bu durumda düzenli iletişim kurmaya çaba göstermek de zorlaşabilir.

Ancak birbirinize mesafe olarak uzak olmanız birlikte eğlenceli aktiviteler de yapamayacağınız anlamına gelmiyor: Teknolojinin sunduğu faydaları kullanarak birçok farklı şey yapabilir ve arkadaşınızla yeni anılar oluşturabilirsiniz.

Uzak mesafe ilişki aktiviteleri için verebileceğimiz birkaç örnek şu şekilde:

  • Aynı anda iş yaptığınız, ders çalıştığınız vs. “çalışma seansları” ile birlikte verimli olmak
  • Bilgisayar oyunları oynamak
  • Birlikte film/dizi izlemek (Öneri: Tarayıcınıza “Teleparty” adlı eklentiyi indirerek birçok platform üzerinden senkronize bir şekilde medya tüketebilirsiniz.)
  • Uzaktan bir kitap kulübü kurmak, aynı anda aynı kitabı okuyup ay sonunda bir araya gelerek kitap üzerine konuşmak
  • Sanal müze ve sergi turları yapmak
  • Aynı anda yürüyüş yaparken sohbet etmek
  • İkinizin de istediğiniz bir konuda slayt sunumu hazırladığı ve bunu karşı tarafa sunduğu “slayt geceleri” düzenlemek
  • Birbirinize “ev turu” yapmak

4. Arkadaşınıza Alan ve Zaman Tanımak

Birbirinizden fiziksel olarak uzakken böyle durumları değerlendirmek zorlaşabiliyor. Arkadaşınızı önemsediğinizi belli edecek kadar iletişimde kalmak ve konuşmaya ‘zorluyor’ gibi hissetmek arasında ince bir çizgi var.

Yine de herkesin farklı sınırları ve müsaitlikleri olduğunu aklınızda tutmak çok önemli. Arkadaşınız siz konuşmak istediğinizde meşgul olabilir, hatta o anda cevap vermek istemiyor bile olabilir, bunun aynısı sizin için de geçerli. Birbirinize alan tanımak, koptuğunuzu düşündüğünüz aralıklardan sonra tekrar bir araya gelebilmek ve duygusal yakınlığınızı kaybetmemek güçlü arkadaşlıkların göstergesidir.

Arkadaşlık ilişkileri kurmak ve yürütmek, yalnızlık, ilişkilerde sınır koymak gibi durumlarda destek almak için Heltia uygulaması üzerinden uzmanlarla görüşebilir, online terapi yoluyla ruh sağlığı desteği alabilirsiniz.

Bu içeriği faydalı bulduysanız “Sosyal Olmanın ve Sosyalleşmenin Faydaları” ve “Ted Lasso Üzerinden: Kişilerarası İlişkiler ve Değişim” başlıklı makaleleri de inceleyebilirsiniz.

Sayfa içeriği yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka bir uzmana başvurunuz.

Kaynaklar:

Bonior, Andrea. 10 Quick Ways to Strengthen a Friendship. (2018). Psychology Today.

Preciado P, Snijders TA, Burk WJ, Stattin H, Kerr M. Does Proximity Matter? Distance Dependence of Adolescent Friendships. Soc Networks. 2012 Jan 1;34(1):18-31.

İhtiyaçlarınıza uygun uzmanla eşleşin, hemen randevu ayarlayın.