JavaScript is required
/
Sağlıklı Yaşam için Neler Yapmalıyız?

Size uygun bir uzmanla eşleşin.

7 Nisan 2023

- Genel Bilgiler

Sağlıklı Yaşam için Neler Yapmalıyız?

Paylaş:
Salus Mental mobil uygulama görseli

Salus

Son yıllarda sağlıklı yaşam kavramıyla sık sık karşılaşıyoruz. "Sağlıklı yaşam nedir?" derseniz pek çok birey için bu kavramın farklı tanımı olduğunu söylememiz gerekir. Yine de genel anlamda sağlıklı yaşam; bedene, ruha ve mental sağlığa iyi gelen ve bireyi mutlu hissettiren yaşam tarzıdır, demek mümkün.

Beslenme alışkanlıklarından uyku düzenine, sağlıklı yaşam etkinliklerinden stres yönetimine kadar pek çok etmenin sağlıklı yaşam üzerindeki rolü büyük. Bu hayat tarzı; vücudu hastalıklara karşı koruma, yaşam süresini uzatma, daha dinç olma ve daha mutlu hissetme gibi birçok fayda sağlar. Peki, nasıl sağlıklı olunur? Sağlıklı olmak için neler yapmalıyız? Sağlıklı yaşamanın yolları nelerdir?

Sağlıklı Bir Yaşam İçin Dikkat Edilmesi Gereken 5 İpucu

Yeni bir başlangıç yapmak için günlük rutinlerinizi değiştirmek size zor gelebilir. Oysa her zorluğu kendinize karşı bir meydan okuma olarak kabul ettiğiniz takdirde mücadeleci ruhunuz güçlenecek ve ilerleyen zamanlarda sağlıklı yaşamanın önüne çıkan tüm engellerle baş edebilmeniz kolaylaşacaktır.

Bu noktada "Sağlıklı yaşam için neler yapmalıyız?" sorusuna yanıt olarak verebileceğimiz bazı ipuçları sayesinde bu hayat tarzına ilk adımları atabilirsiniz:

1. Dengeli ve Sağlıklı Beslenin

"Sağlıklı bir hayat sürdürmek için neler yapılabilir?" diye merak edildiği noktada, ilk verebileceğimiz tavsiye beslenme düzeninizi geliştirmek olacaktır.

  • Sağlıklı beslenmek, vücudun ihtiyaç duyduğu gerekli besin ögelerinin yeterli miktarda alınması anlamına gelir. Ayrıca besinlerin doğal ve taze olması önemlidir. Sağlıklı yaşam ve beslenme arasındaki güçlü bağ sayesinde tüketilen gıdalar sadece fizyolojik iyi olma hâlini desteklemekle kalmaz, aynı zamanda ruh hâlini ve zihinsel sağlığı da iyileştirmeye yardım eder. Bunun için:
  • Düzenli olarak taze meyve, sebze, protein, tam tahıllı yiyecekler ve sağlıklı yağlar tüketmelisiniz.
  • İşlenmiş ve yüksek şeker oranına sahip gıda, sigara ve alkol tüketimini ilk etapta azaltmaya çalışmalısınız. İlerleyen süreçte bu alışkanlıkları tamamen bırakmayı deneyebilirsiniz.

2. Düzenli Egzersiz Yapın

Sağlıklı yaşam ve spor, ayrılmaz bir bütündür. Vücudunuzu güçlendirmek, sağlıklı bir bedene ve berrak bir zihne sahip olmak için haftanın belirli günlerinde düzenli olarak egzersiz yapmaya özen göstermelisiniz.

Aktif bir yaşam fizyolojik hastalıkları önlemeye destek olmanın yanı sıra depresyon ve anksiyete gibi rahatsızlıkların belirtilerini azaltmaya da yardım eder.

Bu noktada kısa yürüyüşler ile başlangıç yapabilir, sonrasında kendinize bir egzersiz programı oluşturabilirsiniz.

3. Uyku Kalitesine Dikkat Edin

"Sağlıklı yaşam için ne yapmalıyız?" sorusunun cevaplarından biri de kaliteli ve yeterli uyku. Vücudunuzun dinlenmesi ve yenilenmesi için uyku oldukça önemlidir. Düzensiz uyku saati ve kalitesiz uyku; gün boyu yorgun hissetmeye, baş ağrısı gibi rahatsızlıklarla mücadele etmeye neden olabilir.

Sabahları dinç uyanmak için her gün aynı saatlerde uyumayı ve ihtiyacınıza göre ortalama 7-8 saatlik bir uyku süresini hedefleyebilirsiniz.

Uyku sorunları yaşıyorsanız “İnsomnia Nedir?” ve “Kalitesiz Bir Uykuya Yol Açan Parasomniler Nelerdir?” yazılarımızı incelemeniz faydalı olabilir.

4. Stres Seviyenizi Azaltmaya Çalışın

Sağlıklı bir yaşam tarzı için stres yönetimi yapmak gerekir. Stres seviyesini azaltmak, daha mutlu ve üretken bir yaşam sürmeye yardımcı olabilir. Öyle ki Wisconsin-Madison Üniversitesinde psikoloji ve psikiyatri profesörü olan Richard Davidson’ın da dediği gibi: "Sağlıklı bir yaşama sahip olmanın anahtarı, sağlıklı bir zihne sahip olmaktır." Bu noktada stres yönetimi tekniklerini kullanarak stres seviyenizi azaltabilirsiniz.

Örneğin:

  • Meditasyon ve yoga yapabilirsiniz.
  • Stres seviyenizin yükseldiğini hissettiğinizde nefes egzersizlerini deneyebilirsiniz.
  • Eğer imkânınız varsa doğada kısa bir yürüyüş yapabilir, odağınızı stresörden uzaklaştırabilirsiniz.

5. İhtiyaçlarınıza Kulak Verin

"Sağlığımıza dikkat etmek için neler yapmalıyız?" sorusunu cevaplamak, sağlıklı yaşamdan bahsedebilmek için ona bütünsel yaklaşmak gerekiyor. İhtiyaçlarınızın farkında olmanız ve onları önceliklendirmeniz, sağlıklı bir yaşamı destekler. Nelere ihtiyaç duyduğunuzu fark edebilmek için şunları yapabilirsiniz:

  • Gün içerisinde yapmanız gereken çok fazla şey olsa da kendinize vakit ayırmanız gerektiğini unutmamalısınız. Sevdiğiniz hobilere yönelebilir ve yaşam kalitenizi artıracak aktivitelerle ilgilenebilirsiniz.
  • İnsan sosyal bir varlıktır ve çevresiyle sağlıklı ilişkiler kurmazsa yoğun stres, depresyon gibi sorunlar yaşayabilir. Eğer çevrenizle iletişim sorunları yaşıyorsanız ilişkilerinizi iyileştirmek için adımlar atabilirsiniz. Bu noktada “Sağlıklı Bir İletişim için Ben Dili” yazımızı incelemeniz faydalı olabilir.
  • Bazı durumlarda profesyonel yardım almak gerekebilir. Bu noktada psikolog ve terapistler size destek olabilirler.

"Nasıl sağlıklı olunur?" sorusuna cevap olarak sadece fiziksel iyi olma hâline odaklanmak yerine hem fiziksel hem mental sağlığa dikkat etmek önem taşıyor. Sağlıklı yaşam yolculuğunuzda sizi desteklemesi için Salus uygulaması üzerinden ihtiyacınız olan uzmanlarla görüşebilir, farklı türlerde içeriklerimizden yararlanabilirsiniz.

Bu makaledeki bilgileri faydalı bulduysanız "Sağlık Kaygısı Nedir, Neden Olur, Nasıl Geçer?" ve “10 Farklı Psikoterapi Yönteminden Sizin için En Uygun Olan Hangisi?” yazılarımız da ilginizi çekebilir.

Sayfa içeriği yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka bir uzmana başvurunuz.

Size uygun bir uzmanla eşleşin.